Mondharmonica nieuws - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mondharmonica nieuws

Mondharmonica
 
Mondharmonicafestival - 8 april Helmond
Zoals elk jaar vieren we ook dit jaar weer ons mondharmonicafestival in Helmond. Het festival zal deze keer openen met een introductieworkshop voor nieuwe spelers. Verder zijn te gast : Paul Lassey uit Frankrijk en Benjamin Streuper uit Amsterdam. Zij zullen beiden een workshop verzorgen van ongeveer 1 1/2 uur. Deze zijn bedoeld voor alle mondharmonicaspelers (chromatisch, bluesharp, akkoorden, bas) van elk niveau !  In de loop van de dag kan gebruik gemaakt worden van het open podium en 's-avonds zullen de workshopleiders een optreden verzorgen. Deze dag is een mooie gelegenheid om kennis te maken met alle mogelijkheden van de diverse mondharmonica’s. De totale schade inclusief lunch(broodjes, home-made soepen), diner (Chinees buffet) workshops en avondprogramma €40,-
 
Mondharmonica en COPD
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mondharmonica spelen een gunstig effect heeft op de ademhaling omdat geluid gemaakt wordt door middel van uit- EN inademen.
Doordat muziek maken als leuk ervaren wordt en dus veel meer geoefend wordt dan bij de traditionele therapieën wordt meestal sneller en beter resultaat behaald. In mijn eigen praktijk komt het regelmatig voor dat leerlingen de eerste les nauwelijks een of twee maten kunnen spelen wegens ademgebrek en binnen korte tijd speelt iedereen liedjes !
Ook het sociale aspect is erg belangrijk. Door samen muziek te maken ontmoet je nieuwe mensen en door het plezier dat je samen beleeft voel je je beter. Op diverse plaatsen in het land zijn inmiddels speciale COPD groepen gestart en de eerstvolgende zal waarschijnlijk binnenkort in Zoetermeer beginnen.
 
Zomerkamp - 6-12 augustus in Sarzay (midden Frankrijk)
We logeren bij Bram en José op La Ferme d'Hélice, een ruime boerderijcamping waar we een aantal huisjes en een veld voor onszelf hebben.
De huisjes zijn al verhuurd, er zijn nog een paar kampeerplekken beschikbaar.
Opzet van het programma : 6 dagen workshops  in diverse muziekstijlen 's morgens van 10.00-12.00 voor alle mondharmonicaspelers van elk niveau (dus ook beginners). De rest van de dag vul je zelf in.
's Avonds kook ik en wie wil kan aanschuiven, graag 's morgens bij de workshop even melden of je mee-eet. Het is atijd een gezellige boel en we eten met het grootste deel van de groep samen. Zelf koken kan natuurlijk ook ; ) Na het eten maken we een kampvuur en wordt er muziek gemaakt.
Woensdag is een vrije dag om even "bij te komen" en evt. een langere trip te maken.
Kosten workshops €110,-
I.v.m. de reservering graag zsm aanmelden !
 
Gambia - 14-23 oktober
Dezelfde workshop opzet (deelname vrijblijvend, ook niet- mondharmonicaspelers zijn welkom) als bij het zomerkamp in Frankrijk.
We vieren dit jaar 2 jubileums namelijk 10 jaar Mondharmonica’s op school en 5 jaar Back to the Roots en Cultural exchange camp.
We bezoeken het schoolproject waar al 10 jaar elk jaar 45 kinderen mondharmonicales krijgen.
Daarnaast verblijven we voor de 5de keer met een groep in een klein dorpje in het zuiden van Gambia, ver van het toeristische gebied en daar maken we kennis met het echte Afrikaanse leven waar de Roots van de Blues en al onze popmuziek liggen. Geen betere manier om je in te leven dan door het zelf mee te maken ! We gaan op bezoek in de compounds en leven een week samen met onze Gambiaanse vrienden. We logeren in 8 eenvoudige 2-persoonshuisjes met elk een eigen douche en toilet. De lodge ligt direct aan het strand. Door de rust van ons privéstrand ver van de grote hotels is dit ook voor de zon- en zee-aanbidders een waar paradijs. Afgelopen jaar bezochten we onder andere Kunta Kinte eiland en gebieden die in de tijd van de slavernij een grote rol gespeeld hebben.
Doordat ik in de afgelopen 10 jaar veel mensen heb leren kennen is ook duidelijk geworden dat onze hulp meer dan welkom is. Sinds twee jaar ben ik dan ook ,samen met mijn Gambiaanse contactpersoon Lamin, bezig met het opzetten van een ROC.
Vorig jaar is een supermarktje geopend waar meisjes kunnen leren hoe een bedrijf gevoerd wordt, inkoop, verkoop, een beetje winst voor je eigen inkomen en geld overhouden voor het inkopen van nieuwe voorraad. Dit jaar starten de naailessen, Engelse les en computerlessen. Volgend jaar hopen we een klein restaurantje met twee gastenkamers te openen waar vooral het creëren van goede hygiënische omstandigheden (veel mensen zijn ziek door gebrek aan kennis omtrent hygiëne) en het ontvangen van westerse gasten geleerd zal worden.
De tickets worden al geboekt (plm €360,-/400,- retour) en er zijn 8 huisjes beschikbaar (overnachting, ontbijt, diner €170,- lunch tegen kleine extra vergoeding).
Vol=vol  Kosten workshops €110,-
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu